Wist u dat...
De namen op de barokke gedenkstenen op bastions Haarlem en Rotterdam zijn achterhaald? Kijk HIER voor meer informatie.
Wat zoekt u?

Introductie

 

De vesting Hellevoetsluis is uniek in de systemen van de Nederlandse vestingbouw, zij is ontwikkeld uit de behoefte om een haven, die vanuit een natuurlijke situatie was ontstaan te beschermen. Deze haven bleek uitermate geschikt voor reparatie en winterberging van schepen. 

De admiraliteit op de Maze heeft in de eerste instantie een verdedigingswerk aangelegd volgens het Oudhollandse stelstel wat later voor het grootste deel werd omgezet in de huidige vesting met als uitgangspunt het polygonaalstelstel. Primair werd versterking aangelegd om het ontstane strategische punt te beschermen, dit in tegenstelling tot andere vestingen en steden, waarbij bewoners op de eerste plaats kwamen.


Het is in de sfeer van oorlogsvoering van de Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden, dat Hellevoetsluis verder heeft doen ontwikkelen, zij werd de belangrijkste admiraliteitshaven gedurende de Gouden Eeuw. In de geschiedenis van de vesting komen vele bekende namen voor van zeehelden, admiralen, koningen en Stadhouders die vanuit deze plaats acties voerden of een tijdelijk verblijf hadden.


De vesting in zijn huidige staat heeft in de laatste honderdvijftig jaar veranderingen ondergaan vooral aan de zuidwestzijde. Zij is echter in haar oorspronkelijke vorm nog steeds te herkennen.

In het jaar 2015 zal de vesting, die Hellevoetsluis en haar haven heeft gediend, driehonderd jaar bestaan.

 

Laatst aangepast (dinsdag, 16 augustus 2011 13:29)